Har du hørt om gjærflak, næringsgjær eller «nutritional yeast» og vil gjerne vite mer om disse næringsrike flakene?
Det første du bør vite er at dette gjæret er ikke til å bruke i brødbaking eller til ølbrygging da det er et inaktivt gjær som er fullt av B-vitaminer og proteiner. Gjæret er veldig populært hos veganere og bloggere som spiser plantebasert. Det brukes som krydder og til å få fram en osteaktig, nøtteaktig smak.
Les videre for alt du må vite om næringsgjær!
Hva er næringsgjær/gjærflak/nutritional yeast?
Navnet gir ikke så mye forklaring på hva disse superflakene gjør eller hva de smaker som. Næringsgjær er faktisk et inaktivt gjær - altså stikk motsatt i forhold til hva de fleste av oss tenker på når vi snakker om gjær. Næringsgjær er et produkt som er dyrket spesielt for næringsverdien. Flakene kan lett smuldres eller oppløses i varme retter og væske - og gir en kjempegod oste- og nøtteaktig smak. Gjæret gjennomgår en oppvarmings- og tørkeprosess som gjør den inaktiv. Den er som oftes laget av glukose, ofte i form av melasse. Deretter deaktiveres det med varme, så blir det vasket, pasteurisert, tørket og smuldret. Det er som oftest beriket med ekstra næringsstoffer, spesielt B-vitaminer.
Hvordan smaker det?
Den letteste måten å beskrive smaken er som en osteaktig smak - tenk parmesanost og nøtter eller umami. Mange bruker tørr næringsgjær som om den var ost, og strør den rett på mat. Det går også an å kombinere flakene i tusenvis av oppskrifter - se noen flere forslag helt nederst på siden!
OPPSKRIFT
«Cheesy» grønnkålchips
Næringsgjær gjør grønnkålchips ekstra god, den har en ostelignende smak og passer perfekt som topping på kålchips, men også i supper, frokostblandinger, salater og til panering.
Næringsverdi
Næringsgjær kan man si har generelt gode verdier av B-vitamin, jern og proteiner.Hvis vi ser på bestselgeren på markedet (Marigold gjærflak med B12) inneholder det:
Per 100g | Daglig referanseverdi (100g) | Per servering (5g) | Daglig referanseverdi (5g) | |
Energi | 1439kj / 344kcal | 72kj / 17kcal | ||
Fett | 4g | 0,2g | ||
Hvorav mettede fettsyrer | 0,7g | 0g | ||
Karbohydrater | 36,9g | 1,9g | ||
Hvorav sukkerarter | 12,4g | 0,6g | ||
Protein | 51g | 2,6g | ||
Salt | 0,2g | 0g | ||
Tiamin B1 | 45mg | 4180% | 2,3mg | 209% |
Riboflavin B2 | 18mg | 1280% | 0,9mg | 64% |
Niacin B3 | 341mg | 2140% | 17,1mg | 107% |
Vitamin B6 | 34mg | 2420% | 1,7mg | 121% |
Folsyre | 4,4mg | 2200% | 220mcg | 110% |
Vitamin B12 | 44mcg | 1760% | 2,2mcg | 88% |
Biotin | 196mcg | 400% | 9,8mcg | 20% |
Pantotsensyre | 140mg | 2340% | 7mg | 117% |
Jern | 5g | 40% | 0,3mg | 2% |
Sink | 120mg | 1200% | 6,0mg | 60% |
Hva kan du bruke det til?
- Bruk som parmesanost og strø over pasta- og risretter. Prøv denne protein pastaretten (og bruk næringsgjær istedenfor parmesanost) eller denne veganske mac ´n´ cheese oppskriften!
- Lag hjemmelaget cheesy grønnkålchips.
- Popkorn + næringsgjær + litt salt = din nye favorittoppskrift!
- Strø over salater
- Rør inn i gryteretter og supper