Alt du må vite om næringsgjær

Alt du må vite om næringsgjær

Har du hørt om gjærflak, næringsgjær eller «nutritional yeast» og vil gjerne vite mer om disse næringsrike flakene?

Det første du bør vite er at dette gjæret er ikke til å bruke i brødbaking eller til ølbrygging da det er et inaktivt gjær som er fullt av B-vitaminer og proteiner. Gjæret er veldig populært hos veganere og bloggere som spiser plantebasert. Det brukes som krydder og til å få fram en osteaktig, nøtteaktig smak.

Les videre for alt du må vite om næringsgjær!

Hva er næringsgjær/gjærflak/nutritional yeast?

Navnet gir ikke så mye forklaring på hva disse superflakene gjør eller hva de smaker som. Næringsgjær er faktisk et inaktivt gjær - altså stikk motsatt i forhold til hva de fleste av oss tenker på når vi snakker om gjær. Næringsgjær er et produkt som er dyrket spesielt for næringsverdien. Flakene kan lett smuldres eller oppløses i varme retter og væske - og gir en kjempegod oste- og nøtteaktig smak. Gjæret gjennomgår en oppvarmings- og tørkeprosess som gjør den inaktiv. Den er som oftes laget av glukose, ofte i form av melasse. Deretter deaktiveres det med varme, så blir det vasket, pasteurisert, tørket og smuldret. Det er som oftest beriket med ekstra næringsstoffer, spesielt B-vitaminer.  

Hvordan smaker det?

Den letteste måten å beskrive smaken er som en osteaktig smak - tenk parmesanost og nøtter eller umami. Mange bruker tørr næringsgjær som om den var ost, og strør den rett på mat. Det går også an å kombinere flakene i tusenvis av oppskrifter - se noen flere forslag helt nederst på siden! 

«Cheesy» grønnkålchips

Næringsgjær gjør grønnkålchips ekstra god, den har en ostelignende smak og passer perfekt som topping på kålchips, men også i supper, frokostblandinger, salater og til panering.

Næringsverdi

Næringsgjær kan man si har generelt gode verdier av B-vitamin, jern og proteiner.Hvis vi ser på bestselgeren på markedet (Marigold gjærflak med B12) inneholder det:

  Per 100g Daglig referanseverdi (100g) Per servering (5g) Daglig referanseverdi (5g)
Energi 1439kj / 344kcal   72kj / 17kcal  
Fett 4g   0,2g  
Hvorav mettede fettsyrer 0,7g   0g  
Karbohydrater 36,9g   1,9g  
Hvorav sukkerarter 12,4g   0,6g  
Protein 51g   2,6g  
Salt 0,2g   0g  
Tiamin B1 45mg 4180% 2,3mg 209%
Riboflavin B2 18mg 1280% 0,9mg 64%
Niacin B3 341mg 2140% 17,1mg 107%
Vitamin B6 34mg 2420% 1,7mg 121%
Folsyre 4,4mg 2200% 220mcg 110%
Vitamin B12 44mcg 1760% 2,2mcg 88%
Biotin 196mcg 400% 9,8mcg 20%
Pantotsensyre 140mg 2340% 7mg 117%
Jern 5g 40% 0,3mg 2%
Sink 120mg 1200% 6,0mg 60%

Hva kan du bruke det til?

  • Bruk som parmesanost og strø over pasta- og risretter. Prøv denne protein pastaretten (og bruk næringsgjær istedenfor parmesanost) eller denne veganske mac ´n´ cheese oppskriften!
  • Popkorn + næringsgjær + litt salt = din nye favorittoppskrift!
  • Strø over salater
  • Rør inn i gryteretter og supper

Flere artikler

5 «gjør-det-selv» hårmasker til ulike hårtyper
Av og til trenger håret litt ekstra omsorg. Med disse hjemmelagde hårmaskene trenger du ikke ta turen innom frisøren for å ha en god hårdag. Finn fram en kopp te og en god bok mens masken gjør sin magi!
Fem digge tursnacks
Påskedagene er endelig her og vi regner med at det ikke bare er oss som ser fram til en tur på fjellet - med eller uten ski på beina. Pakk med noen sunnere snacks så har dere noe til å se fram til når dere når fjelltoppen eller trenger en liten pause fra skibakkene. Her er noen av våre favoritter.