Det finnes åtte ulike B vitaminer som har ulike funksjoner i kroppen. I hovedgrunn er B vitaminer viktige for hud, hår og negler, samt i nedbrytning av protein, fett og karbohydrater. I denne artikkelen lærer du mer om de ulike B vitaminene.
Hva er et vannløselig vitamin?
Vitamin B og C er vannløselige, som betyr at de ikke lagres på samme måte som fettløselige vitaminer (vitamin A, D, E og K). Vannløselige vitaminer skilles raskt ut av kroppen og dermed kan daglig tilførsel være nødvendig.
Vitamin B1 (Tiamin)
Vitamin B1 er også kjent som tiamin, og vitaminet er viktig for å regulere forbrenning av karbohydrater. Kilder til vitaminet inkluderer grovt brød, kornprodukter, kjøtt, grønnsaker, melk, solsikkefrø og ølgjær.
Vitamin B1 bidrar til:
- Hjertets normale funksjon
- Nervesystemets normale funksjon
- Normal energiomsetning
- Normal psykologisk funksjon
Hva er anbefalt daglig inntak av Vitamin B1?
Under finner du en tabell av anbefalt daglig inntak av vitamin B1.
Barn
- 1 - 2 år 0,5 mg
- 2 - 5 år 0,6 mg
- 6 - 9 år 0,9 mg
Menn
- 10 - 13 år 1,1 mg
- 14 - 30 år 1,4 mg
- 31 - 60 år 1,3 mg
- Over 60 1,2 mg
Kvinner
- 10 - 13 år 1 mg
- 14 - 17 år 1,2 mg
- 18 - 60 år 1,1 mg
- Over 60 1 mg
- Gravide 1,5 mg
- Ammende 1,6 mg
Hvem trenger tilskudd av vitamin B1?
Et sunt og variert kosthold inneholder stort sett nok vitamin B1. Mangel ses sjeldent i Norsk befolkning, men kan forekomme i kombinasjon med andre vitaminmangler. Personer med lavt matinntak, høyt alkoholforbruk eller med absorpsjonsvikt kan være grupper som er utsatt for mangel av vitaminet.
Det er ikke mangel på vitamin B1 på markedet, men det kan være gunstig å velge et kompleks B-vitamin eller multivitamin for ekstra påfyll.
Vitamin B2 (Riboflavin)
Vitamin B2 er også kjent som riboflavin. Riboflavin har flere viktige funksjoner i kroppen, blant annet viktig for at kroppen skal kunne bryte ned karbohydrater, fett og proteiner og omdanne disse til energi. Vitamin B2 finnes i mange matvarer, men mest i meieriprodukter som ost og melk. Andre gode kilder er egg, kjøtt, lever og spinat.
Vitamin B2 bidrar til:
- Å redusere tretthet og utmattelse
- Normal energiomsetning
- Nervesystemets normale funksjon
- Opprettholde normale slimhinner
- Opprettholde normal hud
- Opprettholde normale røde blodlegemer
- Normal omsetning av jern
- Opprettholde normalt syn
- Beskytte cellene mot oksidativt stress
Hva er anbefalt daglig inntak av vitamin B2?
Under finner du en tabell av anbefalt daglig inntak av vitamin B1.
Barn
- 1 - 2 år 0,6 mg
- 2 - 5 år 0,7 mg
- 6 - 9 år 1,1 mg
Menn
- 10 - 13 år 1,3 mg
- 14 - 17 år 1,7 mg
- 18 - 30 år 1,6 mg
- 31 - 60 år 1,5 mg
- 61 - 74 år 1,4 mg
- Over 75 1,3 mg
Kvinner
- 10 - 13 år 1,2 mg
- 14 - 17 år 1,4 mg
- 18 - 30 år 1,3 mg
- 31 og over 1,2 mg
- Gravide 1,6 mg
- Ammende 1,7 mg
Hvem trenger tilskudd av vitamin B2?
Et sunt og variert kosthold inneholder stort sett nok vitamin B2. Mangel ses sjeldent i Norsk befolkning, men kan forekomme i kombinasjon med andre vitaminmangler. Personer med lavt matinntak, høyt alkoholforbruk eller med absorpsjonsvikt kan være grupper som er utsatt for mangel av vitaminet.
Det er ikke mangel på vitamin B2 på markedet, men det kan være gunstig å velge et kompleks B-vitamin eller multivitamin for ekstra påfyll.
Vitamin B3 (niacin)
Vitamin B3 er kjent som niacin, og dette vitaminer er viktig for energiomsetningen i kroppen. Mangel på B3 alene ses sjeldent i Norge. Vitamin B3 finnes i matvarer som brød, egg, fisk, kjøtt, melk og sopp.
Vitamin B3 bidrar til:
- Normal psykologisk funksjon
- Redusere tretthet og utmattelse
- Normal energiomsetning
- Nervesystemets normale funksjon
- Opprettholde normale slimhinner
- Opprettholde normal hud
Hva er anbefalt daglig inntak av vitamin B2?
Under finner du en tabell av anbefalt daglig inntak av vitamin B1.
Barn
- 1 - 2 år 7 mg
- 2 - 5 år 9 mg
- 6 - 9 år 12 mg
Menn
- 10 - 13 år 15 mg
- 14 - 30 år 19 mg
- 31 - 60 år 18 mg
- 61 - 74 år 16 mg
- Over 75 15 mg
Kvinner
- 10 - 13 år 14 mg
- 14 - 17 år 16 mg
- 18 - 30 år 15 mg
- 31 - 60 år 14 mg
- Over 61 15 mg
- Gravide 17 mg
- Ammende 20 mg
Hvem trenger tilskudd av vitamin B3?
Et sunt og variert kosthold inneholder stort sett nok vitamin B3. Mangel ses sjeldent i Norsk befolkning, men kan forekomme i kombinasjon med andre vitaminmangler. Personer med lavt matinntak, høyt alkoholforbruk eller med absorpsjonsvikt kan være grupper som er utsatt for mangel av vitaminet.
Det er ikke mangel på vitamin B3 på markedet, men det kan være gunstig å velge et kompleks B-vitamin eller multivitamin for ekstra påfyll.
Vitamin B5 (Pantotensyre)
Vitamin B5 er også kjent som pantotensyre. Denne vitaminet er viktig for stoffskiftet og omsetningen av energi fra karbohydrater, fett og aminosyrer. Pantotensyre finnes i en rekke plantebaserte og kjøtt-baserte matvarer. Avokado, banan, egg, fisk, linser, melk, nøtter, ost, poteter er gode kilder.
Vitamin B5 bidrar til:
- Normal psykologisk funksjon
- Bidrar til å redusere tretthet og utmattelse
- Bidrar til normal energiomsetning
- Bidrar til normal syntese og omsetning av steroidhormoner, vitamin D og enkelte nevrotransmittere
Hva er anbefalt daglig inntak av vitamin B5?
Helsedirektoratet har ikke oppgitt anbefalinger på daglig inntak av vitamin B5. Et inntak på 5 mg for voksne daglig antas å være nok.
Hvem trenger tilskudd av vitamin B5?
Et sunt og variert kosthold inneholder stort sett nok vitamin B5. Mangel ses sjeldent i Norsk befolkning, men kan forekomme i kombinasjon med andre vitaminmangler. Personer med lavt matinntak, høyt alkoholforbruk eller med absorpsjonsvikt kan være grupper som er utsatt for mangel av vitaminet.
Det er ikke mangel på vitamin B5 på markedet, men det kan være gunstig å velge et kompleks B-vitamin eller multivitamin for ekstra påfyll.
Vitamin B7 (Biotin)
Vitamin B7 er også kjent som biotin, og er viktig for omsetning av karbohydrater, aminosyrer og fettsyrer i kroppen. Matvarer du finner biotin i inkluderer avokado, belgfrukter, brød, eggeplomme, nøtter, ris og ølgjær.
Vitamin B7 bidrar til:
- Normal energiomsetning
- Nervesystemets normale funksjon
- Normal omsetning av makronæringsstoffer
- Normal psykologisk funksjon
- Opprettholde normalt hår
- Opprettholde normale slimhinner
- Opprettholde normal hud
Hva er anbefalt daglig inntak av vitamin B7?
Helsedirektoratet har ikke oppgitt anbefalinger på daglig inntak av vitamin B5. Et inntak på 40 mikrogram daglig for voksne antas å være nok.
Hvem trenger tilskudd av vitamin B7?
Et sunt og variert kosthold inneholder stort sett nok vitamin B7. Mangel ses sjeldent i Norsk befolkning, men kan forekomme i kombinasjon med andre vitaminmangler. Personer med lavt matinntak, høyt alkoholforbruk eller med absorpsjonsvikt kan være grupper som er utsatt for mangel av vitaminet.
Det er ikke mangel på vitamin B7 på markedet, men det kan være gunstig å velge et kompleks B-vitamin eller multivitamin for ekstra påfyll.
Vitamin B9 (folat)
Vitamin B9 er også kjent som folat eller folsyre. Vitaminet er viktig for dannelesen av nye celler og DNA i kroppen, og anbefales spesielt for gravide kvinner og de som ønsker å bli gravid for å redusere risiko for fosterskader.
Vitamin B9 finnes i asparagus, brokkoli, bønner, egg, fisk, gulrotter, kjøtt, knekkebrød, nøtter, spinat og sitrusfrukter.
Vitamin B9 bidrar til:
- Vevsdannelse hos gravide
- Normal aminosyresyntese
- Normal bloddannelse
- Normal homocysteinomsetning
- Normal psykologisk funksjon
- Immunsystemets normale funksjon
- Redusere tretthet og utmattelse
- Spiller en rolle i celledelingsprosessen
Hva er anbefalt daglig inntak av vitamin B9?
Under finner du en tabell av anbefalt daglig inntak av vitamin B1.
Barn
- 1 - 2 år 60 µg
- 2 - 5 år 80 µg
- 6 - 9 år 130 µg
Menn
- 10 - 13 år 200 µg
- 14 og over år 300 µg
Kvinner
- 10 - 13 år 200 µg
- 14 - 17 år 300 µg
- 18 - 60 år 400 µg
- Over 61 300 µg
- Gravide 400 µg
- Ammende 400 µg
Hvem trenger tilskudd av vitamin B9?
Det er noen grupper med større sjanse for folsyremangel eller ekstra behov for påfyll. Kvinner som er gravide eller ønsker å bli gravid burde begynne med et daglig tilskudd i forkant til graviditet og fortsette med påfyll i tre måneder inn i svangerskapet. Folsyre er viktig for å sikre normal fosterutvikling.
Andre som kan ha bruk for påfyll av B9 er eldre personer, som ofte opplever en nedsatt evne til å ta opp folsyre i kosten. I tillegg kan personer med lavt matinntak, høyt alkoholforbruk eller med absorpsjonsvikt kan være grupper som er utsatt for mangel av vitaminet.
Det er ikke mangel på vitamin B9 på markedet, men det kan være gunstig å velge et kompleks B-vitamin eller multivitamin for ekstra påfyll.
Vitamin B12 (Cobalamin)
Vitamin B12 er også kjent som cobalamin. Vitamin B12 er viktig for produksjon av røde blodlegemer. Veganere og vegetarianere kan ofte slite med å få i seg nok B12 da det finnes i animalske kilder i kosten. Gode kilder til B12 inkluderer egg, fisk, kjøtt, lever og meieriprodukter.
Vitamin B12 bidrar til:
- Normal psykologisk funksjon
- Normal homocysteinomsetning
- Immunsystemets normale funksjon
- Redusere tretthet og utmattelse
- Spiller en rolle i celledelingsprosessen
- Normal energiomsetning
- Nervesystemets normale funksjon
- Opprettholde normale røde blodlegemer
Hva er anbefalt daglig inntak av vitamin B12?
Under finner du en tabell av anbefalt daglig inntak av vitamin B12.
Barn
- 1 - 2 år 0,6 µg
- 2 - 5 år 0,8 µg
- 6 - 9 år 1,3 µg
Menn
- 10 år og over 2 µg
Kvinner
- 10 år og over 2 µg
- Gravide 2 µg
- Ammende 2,6 µg
Hvem trenger tilskudd av vitamin B12?
Vegeterianere og veganere har en større sjanse for B12 mangel og ekstra behov for påfyll da det ikke finnes i plantebaserte råvarer. Påfyll av B12 kan også være viktig for eldre personer da kroppen tar dårligere opp vitaminet med alderen.
Det finnes mange B12 tilskudd på markedet, men også vegansk og vegeterianervennlige produkter med tilsatt B12. Matvarer beriket med B12 kan også være en fin måte å øke inntak av vitaminet på om man ikke velger å gå for et B12-tilskudd, B-kompleks tilskudd eller multivitamin.
Kilder:
Norsk helseinformatikk. Vitaminer.
Helsedirektoratet (2012). Anbefalinger om kosthold, IS–2170 ernæring og fysisk aktivitet.
Lovdata (2012). Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler.